»Problemet opstår, når de grundlæggende frihedsrettigheder bruges på en måde, som de ikke oprindeligt var tiltænkt.«
Det sagde Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, den 3. november 2010. Mere konkret mente han, at det er problem, når landets indbyggere "får deres informationer fra andre steder end Danmark" (det indrømmer jeg straks, at jeg selv gør - men jeg er heller ikke indbygger i Danmark).
Men dette interessante forhold til rettighedsbegrebet (især for en statsleder, der kalder sig "liberal"), hvor det er problematisk, at en rettighed bliver brugt til noget, det åbenbart ikke var meningen, at den skulle bruges til, har jo vidtgående konsekvenser og kan bruges i mange flere situationer.
Hvilke rettigheder mener du, bliver brugt på en måde, som de ikke oprindeligt var tiltænkt? Hvad skal der gøres ved det?
Vi kan også gøre spørgsmålet mere principielt: Er det en holdning, der kan udgøre et solidt grundlag for det (liberale) demokrati og de såkaldte frihedsrettigheder? Er der noget nyt i denne indstilling, eller er det bare nyt at det bliver sagt så direkte? Har han ret i at rettighederne kan misbruges? Hvis ja, hvad skal det så have af konsekvenser for deres juridiske status?
Jeg kommer ikke med nogen konklusioner i denne omgang, men undrer mig
bare og håber at denne interessante politiske udmelding vil blive
diskuteret, ikke mindst blandt de borgerlige kommentatorer, der er så glade for at tale om de ukrænkelige og ubøjelige "frihedsrettigheder". Er det nu pludselig tilladt igen at sige "men" efter ordet "ytringsfrihed"?
Ole Sandberg
Kilde: vhs,
10.11.2010