Johan Møller Nielsen, 42 år, syv års skolegang og derefter forskellig slags arbejde, bl.a. taglægning. Bor i Køge kommune. Måtte nedlægge sin taglæggervirksomhed pga. konkurrencen i branchen. Var på bistandshjælp fra 1989 til starten af 1996. I januar 1996 blev han kaldt til aktiveringsmøde, hvor han fik tilbudt et grøftegravningsarbejde, som han afslog han har siden levet af sort arbejde, hvad han flere gange har oplyst til myndighederne.
Johan Møller Nielsen udtaler bl.a. til Faklen:
I 1995 blev reglerne strammet endnu mere op. Alle mine initiativer blev konsekvent dræbt. Jeg røg ind i en zombietilstand. Hver eneste gang der er et eller andet, som myndighederne ikke finder helt perfekt, så holder man bare bistanden tilbage uden begrundelse. Meningen er så, at man skal op på kommunen og tigge om penge.
I en af mine sagsakter står der: 'Johan Møller Nielsen bruger uartige ord.' Det var, fordi jeg svarede min sagsbehandler, Lis Hansen igen, da hun talte nedladende til mig. Det gjorde hun tit.
Da jeg så en dag sad ved et møde og skulle påtvinges et 'tilbud', måtte jeg sige fra. De ville tvinge mig til at grave grøfter, og det ville jeg ikke være med til, for jeg ville ikke få nogen løn for det, men bare modtage min sædvanlige bistandshjælp. Jeg var ikke den eneste, der følte, at det var komplet absurd. Der var en mor, som var glad for at gå og passe sine børn. Hun mente simpelt hen, at hun gjorde et godt, samfundsberigende arbejde. Men det var altså bare helt galt hun skulle tvinges ind på Køge Daghøjskole, og så skulle de nok få anbragt hendes børn et eller andet sted
Der var også en kvinde, som gerne ville færdiggøre sin uddannelse inden for levnedsmiddelbranchen. Hun manglede kun nogle få måneder, og det kostede kun en brøkdel af det dyre aktiveringstilbud, men det kunne hun skam ikke få lov til.
Jeg skrev en frigørelsesattest og sendte den til regeringen, her står der, at jeg fra nu af vil være min egen regering. Den har de bare grinet ad, det ved jeg selvfølgelig, men det var også en affekthandling. Men jeg må jo på én eller anden måde protestere mod myndighedernes mafiametoder, og det er mafiametoder, når man fremsætter et tilbud, du ikke kan afslå.«
Steen Rasmussen, 31 år, uddannet inden for VVS-engros. Modtog bistandshjælp i Århus kommune fra februar til november 1996, hvor han blev aktiveret på Århus Katedralskole i bogdepotet. Her fungerede han som stik-i-rend-dreng, kopierede undervisningsmaterialer til lærerne og udførte andet forefaldende arbejde 37 timer om ugen.
Steen Rasmussen udtaler bl.a. til Faklen:
De kaldte det 'jobtræning'. Først og fremmest skulle jeg 'lære at stå op om morgenen' og komme til tiden og passe et arbejde Derefter skulle jeg så 'sluses ind i arbejdsmarkedet' det var ren beskæftigelsesterapi.
Det mest nedværdigende er måske i virkeligheden, at sagsbehandlere overhovedet betragter det som et problem, hvis man ikke har et job eller en almindelig hobby. Det er, som om det er meget suspekt ikke at have noget 'fornuftigt' at give sig til; det at bruge sin tid på at læse bøger og lære noget på egen hånd er tilsyneladende meget mistænkeligt ja, det er min klare opfattelse, at man direkte bliver betragtet som en løgner, når man ærligt forklarer, at ens tid ikke er spildt, når den f.eks. bruges på at læse bøger.
Når man kommer i aktivering eller jobtræning får man jo ikke engang løn, men beholder stort set bare sin bistandshjælp, selv om der er tale om et fuldtidsarbejde. Jeg fik ca. 7.000 kr. før skat en betaling, der i allerhøjeste grad ligger langt under mindstelønnen. Altså ikke alene bliver man tvunget til et job, som man hverken ønsker eller lærer noget som helst af, men man får ikke engang overenskomstgældende løn!
Jeg synes ikke, der er langt til slaveriet; det er jo fuldstændig forkasteligt, at staten kan tvinge folk, som ikke har penge, til næsten hvad som helst. Det er simpelt hen en uværdig og nedladende holdning over for mennesker.«
Erik Atzen, 24 år, HF-kursus, medlem af fagforeningen SiD (PMF). Blev ekskluderet af sin a-kasse i 1997, fordi han ikke søgte arbejde. Aktiveret til rengøring på et plejehjem 30 timer om ugen; efter problemer med ryggen blev han udstationeret på et kommunebibliotek i Århus i fire uger.
Erik Atzen udtaler bl.a. til Faklen:
Mens jeg var tvangsaktiveret, ville jeg gerne søge ind på Musikvidenskab på Aarhus Universitet, men det var umuligt, eftersom kommunen ikke ville give mig bare to uger fri, så jeg kunne forberede mig til optagelsesprøven På den måde har aktiveringstilbudet blot udskudt mine muligheder for at komme på universitetet, for jeg måtte vente et år ekstra på at søge ind.
Da jeg meldte mig på bistandskontoret, frasagde jeg mig åbenbart min ret og min evne til at beskæftige mig med det, jeg ville. Man føler sig komplet magtesløs, fordi ens arbejdsgivere i realiteten kan tillade sig hvad som helst hvis ikke jeg makker ret, kan jeg jo reelt miste alt. Det er ikke alene psykisk hårdt og ydmygende det er betingelser, som man kun byder slaver.«
Kravet til aktiveringstilbudene er, at de ikke må erstatte almindeligt arbejde og derved sende andre ud i arbejdsløshed, og aktiveringen skal af den grund bestå af arbejde, som ellers slet ikke ville være blevet udført. Jesper Lund, der har været aktiveret som en slags erstatning for hjemmehjælp i København, udtaler bl.a. herom:
Kommunen sparer penge; de slipper for at udbetale lønninger til hjemmehjælpere, og det er de meget, meget glade for. At det så går ud over de ældre, som får en meget ringere service, og at det går ud over rettighederne hos de mennesker, der bliver sendt ud, det er de åbenbart ligeglade med.« (TV-Stop, 17.6.97).
Seks uddannelses- og erhvervsvejledere fra SiD i Ribe amt deltog i efteråret i et kursus i vejledning, som mundede ud i en rapport om, hvorvidt det offentligt støttede arbejde havde gavnet de ledige eller ej.
I rapportens konklusion hedder det bl.a.:
Dansk Magisterforenings fjerde afdelings medlemsblad, Afd4 inForm nr. 4, november 1997, skriver om tvangsaktivering:
Hillerød kommune sætter tvangsaktiverede til pakkeopgaver for private firmaer, f.eks. parfume og deodoranter. Lønnen for unge under 25 år er 4.400 kr. om måneden plus et tillæg på 8,19 kr. i timen ca. 40 kr. under overenskomstens mindsteløn. Ved en særlig indsats bliver de unge til gengæld honoreret med en pizza
Tue Tortzen, konstitueret formand i den lokale SiD-afdeling, udtaler bl.a.:
I Greve kommune risikerer arbejdsløse at blive tvangsaktiveret under forhold, man aldrig ville byde almindelige arbejdere:
I Farum kommune »ansættes« arbejdsløse bistandsklienter bl.a. til at pakke fuglefrø i kasser for private firmaer, men de får ikke overenskomstmæssig løn. Formand for erhvervs- og beskæftigelsesudvalget i Farum kommune, Flemming Oppfeldt fra Venstre, svarer her på, hvad der sker med den tvangsaktiveredes generelle rettigheder:
Sydfalster kommune går også langt for at hjælpe arbejdsløse i gang en bistandsklient blev således sat til at luge ukrudt i 8 graders frost. Vejformand Jørgen Rasmussen, der ledte »projektet«, udtaler:
Socialminister Karen Jespersen formulerede i november 1996 et vigtigt krav til tvangsaktiveringen:
Morten Halskov Jensen