Samarbejdet med forfatteren Erwin Neutzsky-Wulff, der har fungeret som rådgiver for Faklen, er ophørt, og seks tidligere redaktionsmedlemmer har ved den lejlighed forladt redaktionen.
Bruddet i Faklens redaktion afstedkom en del opmærksomhed i pressen et par uger i slutningen af januar og begyndelsen af februar. Camilla Brodersen, Tania Brogaard, Cecilia Brynskov, Martin Brynskov, Anne Kristine Jakobsen og Jakob Stensgaard forlod redaktionen og fulgte forfatteren Erwin Neutzsky-Wulff. I pressens behandling af sagen hed det bl.a.:
»I efteråret gav forfatteren udtryk for, at han ikke længere interesserede sig for den politiske situation i landet. I december foretog han en kovending og kom på banen igen med nogle meget personcentrerede udspil. Vores indtryk var, at hans private behov skulle gå forud for udgivelsen af Faklen. Det kunne jeg og mine meningsfæller ikke acceptere, siger Rune Engelbreth Larsen.« (Århus Stiftstidende, 28.1.).
»'Redaktøren har fjernet sig fra Faklen og Neutzsky-Wulff', siger Cecilia Brynskov. Hun bekræfter, at det er meningen, at flere af de nu forhenværende redaktionsmedlemmer vil flytte sammen med Erwin Neutzsky-Wulff, der i øjeblikket er husvild i København.« (JP-Århus, 28.1.).
Erwin Neutzsky-Wulff »hævder, at han har truffet samtlige beslutninger på Faklen siden begyndelsen, og de tilbageværende medlemmer af Faklens redaktion var, siger han, 'en kreds omkring kredsen, som vi ikke troede på hverken kunne læse eller skrive'.« (Politiken, 28.1.).
»Faklen blev meget involveret i udarbejdelsen af en nyoversættelse af det Gamle Testamente, efter at Faklen fik medhold i en lang række kritikpunkter over for den nyoversættelse af Bibelen, der udkom i 1992 (…) 'Der sker nok ikke rigtig noget med den nyoversættelse nu,' vurderer Neutzsky-Wulff. 'Pludselig udviklede arbejdet sig i en sekterisk, uvidenskabelig retning.'« (Politiken, 28.1.).
»'Tror du virkelig, at ti akademikere, hvoraf flere af dem er professorer, ville binde an med et projekt, der udviklede sig i sekterisk retning?' spørger kommissionens Jens-André P. Herbener retorisk.« (Politiken, 29.1.).
»Neutzsky-Wulff og hans udbrydergruppe påstår, at redaktørens kone mener, hun har fået en overnaturlig åbenbaring eller vision, hvori hun har set, at hun selv og forfatteren falder døde om. Desuden mener udbryderne, at Rune Engelbreth og hans kone, Uta, er i gang med at danne en mystisk, islamisk sekt, hvis hovedformål er at få bygget en stormoské i Århus. Ifølge forfatteren og hans proselytter vil fru Uta opkaste sig selv til kultfører med guddommelige forbindelser.« (Ekstra Bladet, 29.1.).
»- Herligt, lyder det med barnlig glæde fra forfatteren. - Herligt, at det nu endelig er lønningsdag. Langt om længe får jeg æren for det blad, jeg startede og traf alle beslutningerne på. Nu kommer det endelig frem, at det hele tiden var mig, der sad i chefstolen, skønt tilbagetrukket og i skjul for offentligheden. Fra nu af er Faklen slukket. For hele redaktionen er gået fra redaktøren, griner Neutzsky-Wulff og henviser til de seks redaktionsmedlemmer, plus ham selv, der forleden gik fra bladet og smækkede med døren, idet de råbte skældsord efter redaktøren og hans hustru.« (Ekstra Bladet, 30.1.).
Interview med Erwin Neutzsky-Wulff: »'Der er ikke to sider i denne sag! Rune var højreorienteret, såkaldt apolitisk okkultist, før jeg skabte Faklen, mens jeg også var rød i 1992, da no one else was. Jeg er Faklen.'« (Information, 4.2.).
»Rune Engelbreth Larsen bestrider Neutzsky-Wulffs påstand om, at han skulle have været højreorienteret okkultist. Han har altid været venstreorienteret, siger han, og anfører som belæg, at han allerede i 1987 selv startede en SFU-afdeling i Ribe. 'Mine politiske synspunkter har intet med okkultisme at gøre, men jeg har beskæftiget mig indgående med Neutzsky-Wulffs erkendelsesteori, og den er jeg stadig enig i.'« (Information, 5.2.).
»Chano Jørgen Kristensen er ikke medlem af redaktionen. Han er blot aktivist og sælger blade, sætter plakater op og skriver læserbreve på bladets vegne til andre medier. Han fortæller, at han sidste uge blev bedt om at skrive under på en pressemeddelelse til fordel for Neutzsky-Wulff. Han fik at vide, at det var en god idé at skrive under, fordi Erwin Neutzsky-Wulff ville gå over i litteraturhistorien, og hvis ikke man støttede ham i denne situation, ville man også selv gå over i litteraturhistorien som en person, der har forrådt forfatteren. 'De sagde, at hvis ikke jeg skrev under, ville min vej være lukket til evig tid. Jeg fik meget dramatisk at vide, at hvis jeg om fem år skulle få problemer med en dæmon, så ville jeg ikke kunne få hjælp af Erwin Neutzsky-Wulff, medmindre jeg skrev under', siger Chano Jørgen Kristensen. Han tror heller ikke, han vil få brug for hjælp. Han har aldrig mødt en dæmon, og hans interesse i Faklen er rent politisk, oplyser han.« (Politiken, 6.2.).
Interview med Erwin Neutzsky-Wulff: »De folk, som er blevet hos Faklen, er dem, som tidligere bare suttede på frimærker, og på min tilbagetrækning reagerer de som vragede elskere.« (Jyllands-Posten, 7.2.).
Tja - hvad skal man i grunden tro?
Var Neutzsky-Wulff Faklen, som han og de aftrådte redaktionsmedlemmer hævder, eller var han tilknyttet bladet som rådgiver, som beskrevet i Faklens egen pressemeddelelse om sagen? Krævede vi af Neutzsky-Wulff, at han skulle være »kultfører«, eller forlangte han selv ubetinget autoritet? Er Faklen slukket?
Døm selv.
Bladet fortsætter, og den redaktionelle linje forbliver den samme.
Faklen vil til stadighed dokumentere og analysere de foruroligende politiske tendenser, der skaber flere og flere udstødte og udhængte i dagens samfund. Vi vil fortsat fokusere på den omsiggribende forringelse af retssystemet, den voksende sociale skævhed og den stadig mere intensive hetz mod indvandrere.
Og vi vil fortsat belyse emner af naturvidenskabelig, historisk og filosofisk karakter, som på hver deres måde også er en del af samtidsbilledets kulturelle helhed, ud fra det humanistiske grundsyn, at dannelse er relevant for dannelsens egen skyld, og at viden er det bedste våben mod fordomme af enhver slags.
Derfor gentager vi gerne, hvad vi skrev på forsiden af nr. 1, for ligesom for de forrige numre vil dette fortsat være retningsgivende for de kommende: »Tiden er inde til en offensiv humanisme; en humanisme baseret på tolerance, en tolerance baseret på kulturrelativisme, og en kulturrelativisme baseret på dannelse - velkommen til Faklen.«
Faklen
Faklen udsendte den 27.1. pressemeddelelsen herunder til venstre. De udtrådte medlemmer af Faklens redaktion kaldte sig »Faklens Gamle Redaktion« og udsendte senere samme dag en pressemeddelelse, der bar titlen: »Faklen er slukket!«
FAKLEN SIGER FARVEL TIL ERWIN NEUTZSKY-WULFF
Faklen |
FAKLEN ER SLUKKET
»Faklens gamle redaktion« |
NOTE: Syv af de daværende tretten redaktionsmedlemmer førte Faklen videre efter bruddet i januar 1999, og nye redaktionsmedlemmer kom til. Kun to af de seks redaktionsmedlemmer, der havde valgt at følge Erwin Neutzsky-Wulff, forblev en del af forfatterens kreds i mere end et år - da havde allerede yderligere fire brudt med ham. Efter bruddet fortsatte Faklen som trykt tidsskrift i yderligere to et halvt år og som webtidsskrift i yderligere tolv år. FAKLEN.